Запази Урок
Работни Позиции

На една песен разстояние. Или как малките паркове могат да се превърнат в музикални пространства.

„На една песен разстояние” е проект на Фондация “Музика за България”, финансиран от Фонд “Култура” към Община Варна, който има за цел да промени представата ни за периферните паркове и междублокови пространства, да внесе повече музика в ежедневието на хората и да даде възможност за изява на различни таланти и музиканти.

Всеки голям град има своята главна улица, своето централно място, голям парк или открита сцена. Там, където са съсредоточени 99% от събитията, където се случват големите концерти и където всички отиват, за да слушат големите звезди. С проекта “На една песен разстояние” ние от Фондация “Музика за България” не поискахме тази сцена и не търсихме тази мащабност. Напротив - настанихме се зад спирките, в градинките пред блока и в алеите, където всеки се разхожда с приятели и познати, с кучето или с децата след работния ден или през уикенда. И спечелихме стотици нови приятели. Запознахме се с множество млади изпълнители, намерихме нови доброволци, представихме творчеството на редица талантливи изпълнители. Всеки имаше възможност да се докосне до някои от най-популярните инструменти като китара, кахон и саксофон и да вземе своя пръв урок от нашите професионални учители.

Защо правим това?

Първо, защото вярваме, че музиката не трябва да бъде затворена сфера, достъпна само за професионалисти, а може да бъде достъпна, за всеки, който има желание да се занимава с нея. В рамките на 2 месеца (от края на август до 15-ти октомври) направихме общо 10 музикални работилници, на които всеки желаещ получи възможност за безплатен урок. В различни квартали на Варна като Аспарухово, Виница, Владиславово, Младост, Чайка, Бриз и Христо Ботев стотици хора на възраст от 5 до 50г. се включиха в нашите събития. Някои от тях представиха свои авторски песни, други се дойдоха да се забавляваме заедно, а трети доведоха внуците, за да им покажат как се свири на китара.

Друга причина, която ни вдъхнови да осъществим този проект е, че чрез нашата street artist част създадохме възможност редица музиканти да представят своето творчество. Сред тях са: Николай Николов (солов изпълнител на саксофон), Бойко Николаев (китарист от групите Terravore и Grizzly), Николай Павлов (класически китарист), Диан Коев (басист на групата Headmaster), Николай Саргалиев (китарист, певец и песнописец), Волфганг Буркхард (китарист, автор на песни), Лъки Джаксън (китарист, певец и автор на песни) и момчетата от варненската група Beta.

Това, обаче, което ни донесе най-много радост е ентусиазмът и желанието, с което голям брой деца и тийнейджъри се включиха в нашите събития. Този интерактивен начин на представяне, при който, децата са не само слушатели, но и участници в акустичните ни концертите, създава една естествена и непринудена позитивна емоция у подрастващите. А това връща музиката към нейната истинска същност, защото тя е език, чрез които можем да общуваме, да споделяме и да се забавляваме заедно!

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. Варна, ул. Тодор Влайков 27

Телефон: +359 894 711622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close