Запази Урок
Работни Позиции

5 ползи от изучаването на блок флейта за деца

Блокфлейтата е един от най-подходящите музикални инструменти за първи стъпки в музикалното развитие на едно дете. Именно това е причината в програмата на много от западните училища да присъстват груповите занятия по блок флейта. В следващите редове ще ви представим 5 ползи от изучаването на блок флейта за деца.

Блок флейтата е малка, преносима и евтина

Блок флейтата e инструмент, който е лесно достъпен за децата. Тя е малка, преносима и евтина в сравнение с повечето музикални инструменти. Цената на една добре звучаща блок флейта е едва 20-30 лв. Изключително лека, блокфлейтата е лесна за децата да я държат и в същото време трудно да я счупят. И освен това е истински инструмент!

Един от най-лесните музикални инструменти за изучаване 

За децата е сравнително лесно да се научат да свирят на блок флейта. Това е така, тъй като тя има много по-малък обхват от тонове в сравнение с този на пианото или цигулката например. Въпреки това има огромно разнообразие от песни и мелодии, които децата могат да свирят на блок флейта. Освен това обхвата на блок флейтата е много близък до този на детския глас и това, което децата пеят.

Придобиване на музикални умения

Изучаването на блок флейта може да подготви децата за следващите музикални инструменти. Те могат да бъдат - флейта, кларинет, обой, саксофон, тъй като детето вече ще се е научило как да поставя и използва пръстите си върху дупките и ще има опит в боравенето с духов инструмент. Разбира се има и още редица умения, които децата могат да придобият, свирейки на блок флейта:

- Могат да се научат да четат нотите - умение, което е от изключително важно значение за всеки, който иска да се занимава с музика.

- Ритъм - развиването на добро чувство за ритъм е друго жизненоважно качество, което децата могат да придобият чрез свиренето на блок флейта.

- Артикулация - това е начина, по който се изпълняват тоновете.  

- Динамика - това е силата, с която трябва да бъдат изпълнени тоновете в определени части от музикалното произведение.

Освен всичко това, изучаването на блок флейта помага на децата да се научат да използват ушите и умението си за слушане, за да могат да чуят кога изпълняват грешен тон.

Спомага за развитието на множество физически умения 

Не по-малко важни за едно дете са физическите умения. Свиренето на блок флейта подобрява координацията между ръцете и очите, развива сръчността на пръстите, а също така и паметта на децата. От изключително важно значение е и способността на блок флейтата да развива белите дробове и дихателните способности на детето. Друг интересен факт е, че свиренето на блок флейта помага и в уменията за релаксация

Изгражда характер

Това ни отвежда и до петата полза от изучаването на блок флейта за деца. Всички знаем, че едно от най-важните неща за всеки родител е изграждането на силен характер у детето. И тук трябва да отбележим, че заниманията с какъвто и да е музикален инструмент помагат за това. Детето трябва да се упражнява, за което е необходима известна решителност и постоянство, но с времето тези качества ще помогнат за напредъка и неговото развитие. Веднъж започнали да виждат своите успехи и постижения, децата развиват друго много важно качество - самочувствие. Именно то стои в основата за изграждането на силен характер!

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. Варна, ул. Тодор Влайков 27

Телефон: +359 894 711622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close