В музиката не става дума за мърдане на пръсти и техника, а за начин на мислене - Любомир Захариев

Любо преподава пиано и барабани в RockSchool. Един разговор с него за музиката:

Ако можеше да промениш света, с какво би започнал?
Ако искам да имам някакъв успех, бих започнал от образователната система. Aко хората разберат, че не всичко, което им се представя за истина е реалност - светът би бил по-различен

С коя песен свързваш детството cи?
Свързвам детството cи с упорития труд, който полагах като прохождащ музикант и с безгрижието, с което е съпроводено израстването на всяко едно малко дете.

Откога се занимаваш с музика и как реши да се занимаваш с това?
Занимавам се от 6 годишна възраст и виждайки интересa и заложбите ми, родителите ми са ме записали на уроци по пиано и то взело ,че дало резултат! 

Какво е за теб музиката и какво ти дава?
Винаги съм се мъчил да изляза от моето си виждане и се опитвам да гледам на нея по друг начин и по-скоро гледам на нея като средство за възпитание, средство за забавление, може би и средство за контрол. Иначе, на мен лично, музиката, която слушам ми дава удовлетворение, спокойствие и среда за размисъл.

Kакво най-много ти харесва в преподаването?
Най-много ми харесва възможността за общуване. Като се замисля, това е професия, която не се занимава с проблемите на хората, а може би с тяхното решение - как да не я харесвам?

Kои са основните ти ценности като преподавател?
Най-основните ми ценности са възможността и умението да обяснявам случващото се в музиката на достъпен и разбираем за учениците ми език и търпението, с което всеки един преподавател трябва да разполага.

Какво би посъветвал някого, който идва за първи урок при теб?
Бих му казал, че самото идване на урок изисква определен вид подготовка. В началото не гледам много като средство за забавление, защото в началото си трябват доста усилия.

Кое е най-трудното нещо за научаване?
Най-трудното нещо за научаване е човек да се научи да мисли като музикант. Според мен в музиката не става дума за мърдане на пръсти, а за начин на мислене. След като човек се научи да мисли, тогава започва да се учи да бъде музикант. 

Кое е нещото, което най-много държиш учениците ти да научат?
Методиката и пътят, по който се достига до поставените от тях цели и да разберат, че музиката е изкуство преди всичко.

Какво би ги посъветвал за да не губят интерес?
Ако имаш достатъчно интерес и хъс, няма нужда някой друг да те подбутва да продължаваш!

Какво е за теб RockSchool?
За мен, RockSchool е мястото, където отивам с желание. Мястото, където както може да се върши сериозна работа, така човек може и да се забавлява докато работи. Също така, RockSchool предлага възможност за някаква изява на сцена, което не е никак маловажно.

Кое е най-странното нещо, което си слушал напоследък?
Ако разбираме въпроса по отношение на музиката, по принцип само странни неща слушам. Не слушам обикновената музика, която всеки слуша.

Какво те вдъхновява да свириш и да твориш?
Ами през различните периоди е различно. В момента бих казал, че е желанието за усъвършенстване и целите, които съм си поставил и това, че искам да ги достигна. 

Коя музика за теб е стойностна и качествена?
Една музика трябва да се пише с желание. Трябва да се пише от музиканти в истинския смисъл на думата. Тогава може би тя просъществува дълго време и ако тази музика устои на времето, според мен тя може да се нарече качествена и стойностна.

Как се чувстваш, когато свириш на сцена пред публика?
Най-често концентриран. Няма да лъжа, често съм развълнуван, притеснен, Понякога съм отегчен. Зависи къде свиря, с кого свиря и най-вече каква музика свиря. На музикантът често пъти му се налага да свири музика, която не му е много приятна.

Как ти се струва, в този ред на мисли, българската музикална сцена в момента?
Тук може би трябва да зададем въпроса - има ли такава и кое е българско? Аз лично много трудно бих нарекъл сегашната българска музика “българска”. По-скоро си мисля, че някакъв кръг от хора налагат друг тип мислене и разбиране за това как трябва да звучи и как трябва да изглежда. И това е като се има предвид, че музиката сега повече се гледа, а не се слуша.

Какви качества са нужни, за да може един музикант да се развие и музиката му да достигне до повече хора?
На първо място - професионални качества, търпение и комуникативност. Това са трите основни неща според мен 

Имаш ли мечта, свързана с музиката?
Имам цели и една от тях е да реализирам собствената си музика.

Какво би казал на света?
Бих казал, че няма нищо вечно и че хората трябва да се замислят ценни ли са нещата, на които се кланят.

 

Провел интервюто: Росен Стойчев
Техническа обработка: Мелина Крумова и Неди Миладинов

Затвори